Sunday 23 May 2010

Grieks-Romeinse Mummies, Kerkhoven & Dodenmaskers Baharya & Dahkla Oase.

Tijdens het bezoek aan de Baharya oase met mijn groepen en onze geweldige enthousiaste en spirituele Egyptische gids, Ibrahim die ons leidde naar de oude begraafplaatsen. Daar vind je een soort van grotten waar we oude graven vonden met mummies slechts gehuld in linnen, dit waren mogelijk huurlingen van Alexander de Grote in dit gebied, Dit deel van Egypte heeft historisch een van de sterkste verbindingen met de geschiedenis met de antieke Griekse en Romeinse beschaving..

Alexandrer de Grote had een tempel hier gebouwd en het werd een bloeiende stad voor de handel in wijn, dit bracht veel rijkdom aan dit gebied, waardoor handelaren voor zichzelf graven bouwden je vindt er zelfs een uitgebreide Romeinse begraafplaats. Het is in dit gebied waar de gouden mummies werden gevonden .Wat deze Grieks-Romeinse mummies en hun dodenmaskers zo buitengewoon maakt, is dat de Romeinen hun geloof vermengden met de oude Egyptische gewoonten van het behoud van de lichamen en organen voor het hiernamaals, maar ze schilderden de gezichten van de mummies zo dat het een realistisch beeld van het gezicht van de overledene gaf, wat hen een gevoel bezorgde de overledene echt te kennen.

De ongewone gezichten of dodenmaskers van de Bahariya Oase bood ons een indruk van de mensen van toen met hun individuele karakters, hun verleden en de belofte van een hiernamaals. De beelden zijn persoonlijk, sommige kunnen je nog steeds raken omdat ze ontroerend mooi zijn. Een vrouwelijke mummie die we zagen in het museum heeft prachtige ogen, die worden geaccentueerd door de eyeliner, en het deed me denken aan een gezegde van mijn eigen oma, 'zij zei altijd Dress to Impress omdat je nooit weet wat er kan gebeuren in de toekomst en deze jonge vrouw wilde zo te zien er op haar best uitzien in het hiernamaals.

No comments:

Post a Comment